Jeg har hatt en del fokus på begrepet mobbing i den senere tid. Mental Helse Midtre Gauldal ved Atle Tilseth spurte meg om å holde foredrag om mobbing på en temakveld i Budalen 25.04.12. Etter mange år med godt og tett samarbeid med Mental Helse så var det ikke vanskelig å si ja.

Jeg ønsket å ha fokus både på den som blir mobbet, og mobberen. I min jobb som terapeut får jeg høre mange historier som berører.

Solveig Marie Solberg og Hans Bollandsås (x-faktor) var sporty og stilte opp med egenopplevde historier. Man blir berørt på en annen måte når vi får høre det fra de som har opplevd dette på kroppen. Takk til Solveig og Hans som var modige og våget å formidle dette viktige budskapet! Åpenhet skaper kunnskap og forståelse.

Noen fakta om mobbing


Mobbing er et vidt begrep, kan foregå overalt, i barnehagen, på skolen, i fritiden og på jobb.

Barn og voksne kan være mobbere. De har vært der bestandig. De plager, skader og gjør livet surt for folk.

Det går an å gjøre noe med det. Det gjøres en del, det er mye fokus på problemet. Mental Helse gjør en viktig jobb som synliggjør dette på en temakveld. Som terapeut jobber jeg med de som har vært utsatt for mobbing, i barndommen, ungdommen og i voksenlivet.

Et eksempel:

Se for dere den lille jenta i skolegården. Hun føler seg utenfor, hun står alene, hun vet ikke hvor hun skal se. Jenta føler skam, hun er ikke god nok i hennes øyne, ingen bryr seg, hun ønsker å være usynlig. Hun kjenner tristhet, mest lyst til å gråte. Det er heller ingen som ser henne, forstår henne. Jenta har lyst til å flykte. Hun forteller ingen om hvordan hun har det, det er et nederlag. Hun vil være som de andre.

Jeg behandler traumet med å bli mobbet, og det som har satt spor. Det vil si de negative automatiske tankene som dukker opp og gjør livet surt for den enkelte. De kan få tanker: ”Det er min skyld.” ”Det er noe galt med meg.” ”De andre er bedre enn meg.” ”Ingen vil være sammen med meg.” Disse tankene er smertefulle, blir trist, skamfull, sliten, ukonsentrert og gir frykt. Atferden til vedkommende kan bli lukket, avvisende, isolerer seg, lett for å gi opp. Han/hun har lett for å få en avhengighetsproblematikk, flykter i dataspill, trøster seg med mat, rus osv. Da får de den roen de så sårt trenger, men bare akkurat der og da. Roen varer ikke lenge før de merker uroen i kroppen igjen.

Det er sammenheng mellom lav selvfølelse og mobbing. De tiltrekkes mobbere. Mobbing kan ødelegge liv og muligheten for god helse og utdanning. De som er blitt mobbet som barn, sier at de skulle ønske at noen har sett og forstått, og grepet inn. Hvem er mobberen?

Mobberen liker å bestemme. Jo mer de ødelegger andres selvfølelse, desto bedre føler de seg selv. De skader både fysisk, psykisk og følelsesmessig. De er ikke flinke til å skaffe seg venner. Ofte kommer mobberen fra en hjem der foreldrene bruker kjeft eller fysisk makt når de oppdrar ungene sine. Når andre gjør det bra, synes mobberen at han er mislykket. Da blir de sinte og misunnelige, og de vil gjerne ødelegge for de som gjør det bra. Jeg mener at årsaken bunner i lav selvfølelse. Frykten av og ikke å være god nok, som gjør at mobberen får en dårlig atferd. De skjuler den sårbare siden av seg selv, ved å gjøre andre vondt.

Behandling


De som har blitt mobbet og mobberen sliter som regel med dårlig selvfølelse. Har perioder med negativt tankemønster: ”jeg er ikke god nok”, ”Ingen bryr seg”, ”Jeg er verdiløs.” Det har alt å si hvordan vi har det, hvilke tanker vi har. Går vi rundt med et destruktivt tankemønster blir vi utmattet, triste, gledesløs, ukonsentrert, umotivert som kan gjør oss handlingslammet. Det som skjer i kroppen når vi går med dette negative mønsteret er kjemiske reaksjoner, gir en ubalanse i kroppen, og selvfølgelig er det ikke bra for oss å gå med denne stressreaksjonen.

Jeg bruker psykologi, psykoterapi, og bruker teknikker innen TFT og NLP for å bryte dette destruktive tanke-, handle- og reaksjonsmønsteret. Behandlingen er effektiv og virker raskt. Bidrar til et godt liv. Det handler om å bygge selvfølelse! Målet er at vedkommende skal se at hun/han er god/fin nok.

På min vei som terapeut, kursholder og foredragsholder møter jeg mange flotte mennesker med masse kunnskap og erfaring. Jeg lærer mye, hvert møte er unikt. Kjenner ydmykhet og glede ved å møte så mye styrke, ressurser og talenter.

Bare å se på Solveig og Hans: ”Kreativiteten blomstrer!” Hans på vei oppover sin karrieresti, og Solveig med alle sine prosjekt. Lykke til Solveig og Hans!

Nettsiden bruker informasjonskapsler for å fungere som tiltenkt. Vi sporer også bruk av nettsiden, men anonymt. Les mer om hvordan vi bruker informasjonskapsler og håndterer personlig data. Les mer ».

Ingen personlig data samles ved bruk av nettsiden
EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk